Velilerin Dikkatine
Değerli veliler,Sınavdan önce öğrencilerle paylaşılan senaryolar, çalışma kağıtları, kitaptan çalışması gereken sayfalar, deftere yazılanlar, quizler vs. öğrencilerin sınava iyi bir şekilde hazırlanıp, sınavda başarılı olmaları açısından çok önemlidir.
Öğrenci sınava girmeden önce, öğrencinin sınava çalışıp çalışmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Sonra çalışmayıp da öğrenci sınavdan düşük not alınca iş işten geçmiş oluyor.
Sınav öncesinde konuyu öğrenciye anlattırarak, konudan ona çeşitli sorular sorarak, internetten bulabileceğiniz çeşitli sınavları (ilgili dönemin ilgili sınavlarını) ona çözdürerek, verilen çalışma kağıtlarından ona sorular sorarak öğrencinin sınava hazırlanmasını sağlayabilirsiniz.
Tavsiyem, öğrencinin sözlü şekilde değil kağıda yazarak çalışması olacaktır. Sınav olmadan önce evde kendileri sınav olsunlar. Bir kağıda sorular yazarak ya da internetten bulup çıktı adığınız sınavları hiçbir yere bakmadan kağıt üzerinde yazarak cevaplamaya çalışsınlar. Zira açık uçlu sınavlarda konuyu yazarak anlatma becerisi ön plandadır.
Bunları yapmayıp öğrencinin kendi sorumluluğu, çalışırsa başarılı olacağını görsün, çalışmazsa başarısız olacağını görsün ve bu seçiminden bir şey öğrensin diye de düşünebilirsiniz. Bu seçimi size bırakıyorum.
Öğrencinin sınavdan aldığı notu çok önemsiyorsanız, lütfen bu ilginizi ve enerjinizi, öğrenci sınava girmeden önce değerlendiriniz ve çocuğunuzun sınava çalışmasını sağlayınız.
Sınavdan düşük not alınca, "Hocam çok düşük aldı, tekrar sınav yapar mısınız?" gibi bir istekte bulunmayınız. "Hocam bu sefer çalışacak, bir sınav daha yapın, notunu yükseltecek bir ödev verin." gibi düşüncelerin sınav notuna bir faydası olmadığını hatırlatmak isterim.
Veli isteği ile sınav kağıdında puan değişikliğine gidilmesi diye bir durum söz konusu olamaz. Lütfen böyle bir şeyi teklif etmeyiniz.
Çocuğunuz çalışmayıp da düşük not alınca, en yüksek notu alana kadar onu sürekli sınav yapamayız. Sınavlar "düşük puan alınınca, oyunu tekrar başlatıp girebileceğiniz bir bilgisayar oyunu değildir."
Sınavlarda başarılı olmak için sorumluluk sahibi olmak esastır. Başarı için temel şart; çaba sarfetmek ve tevekkül etmektir.
Kur'an-ı Kerim'de de buyrulduğu üzere "İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır."
Ve unutmadan. "Başarısızlık diye bir şey yoktur. Sadece sonuçlar vardır." Biçtiğini beğenmeyen, ektiğine bakmalıdır. Tembellik eken, başarı biçemez.
Gayret eken, neticesini alır.
Bunlara ek olarak; Hocam oğlum/kızım hafız ama düşük not vermişsiniz diye bir serzenişte bulunmayınız. Hafız olan bir öğrenci de sınavlardan düşük not alabilir. Biz hafızlık sınavı yapmıyoruz. Derste işlediklerimizden sınav yapıyoruz. Sınavda başarılı olması için hafız olmasına gerek yok. Hafız olduğu halde derse çalışmadığı için düşük not alan olabildiği gibi, hafız olmayıp derse iyi çalıştığı için 100 alan da olabiliyor.
Allah sınavlarınızda çocuklarınızın, sevgili öğrencilerimizin yar ve yardımcısı olsun. Çalışıp en yüksek notları almalarını diliyorum.
Başarılar dilerim.
Gökhan AY
DKAB Öğretmeni